1 december 2011

Imasha is geboren op 17-05-2004 en woont in Anuradhapura op Sri Lanka.
Imasha heeft een zus genaamd Nimesha die drie jaar ouder is. Haar vader en moeder zijn boer.
Ze wonen in een huis gemaakt van modder en takken en het dak is van stro. Water halen ze uit een naburige bron op een afstand van minder dan 1 km. Ze hebben zelf geen wc gebruiken daarvoor het open veld of een publieke wc. Imasha is gevaccineerd en gezond en gaat naar de lagere school welke op ongeveer 45 minuten loopafstand ligt.

In Anuradaphura zijn de meeste mensen boer en de belangrijkste bron van inkomsten is landbouw, voornamelijk rijst. Niet al de boeren bezitten land en hebben continu voldoende beschikking over water. Daarom moeten ze bijna allemaal andere baantjes erbij hebben om hun gezien te onderhouden. Veel ouders zoeken werk in het midden Oosten waarbij hun kinderen bij Opa en Oma achterblijven.

Plan Nederland werkt sinds 2003 in Anuradaphura. Momenteel hebben ze de volgende doelen in het gebied daar:

  • Aanleg van lokale wegen
  • Verbeteren van scholen en het trainen van docenten
  • Bewustwording van het opvoeden van kinderen en kinderrechten, lijfstraffen op school en alcoholmisbruik van vaders
  • Bouw van toiletten en bewustwording van mensen op het gebied van hygiëne
  • Het aanleggen van veilige drinkwatervoorzieningen.

In Anuradaphura zijn al wel een paar gezondheidscentra, kleuter- en lagere scholen. Het water komt van bronnen. In het droge seizoen moeten ze het water te voet van ver halen.
Sommige mensen hebben een eigen toilet de anderen gebruiken het open veld of het toilet van de buren. Het openbaar vervoer is beperkt en niet betrouwbaar. Men gebruikt nog duwfietsen en motorfietsen. Enkele huizen beschikken over elektriciteit de meeste gebruiken echter kerosine lampen.

Imasha